събота, 26 януари 2008 г.

бос ще лежи само 4,5 г.

В-к "Стандарт", 26 Януари 2008

Димитър Желязков - Очите избра затвора пред съдебен процес. Несебърският наркобос и още 11 души от наркогрупировката му изненадващо се признаха за виновни. В четвъртък следобед те подписаха споразумения с прокуратурата, с които доброволно се съгласиха да лежат в затвора по повдигнатите обвинения и да им бъдат конфискувани личните имущества. Последна дума обаче ще има съдът. Заседанието по делото е насрочено за 30 януари. Ако Окръжният съд приеме спогодбата, делото ще приключи в едно заседание. След 10 месеца, прекарани зад решетките, и над 50 искания за освобождаване Очите е склонил да излежи четири години и шест месеца. Соченият за мозък на групировката Янко Гюров - Помориеца е подписал за четири години и четири месеца. Двама от наркобригадата, които са работили на най-ниските нива, ще влязат зад решетките само за година. Най-дълго ще лежат в затвора Стефан Хаджиев - Котката и Петър Петров - всеки по пет години. Причината е, че за разлика от боса им срещу тях има повдигнати по повече от едно обвинение. Двамата бяха първите арестувани от бандата през февруари миналата година в централното наркодепо в бургаския кв. "Зорница". В лабораторията им тогава бяха открити огромни количества хероин, кокаин и амфетамини, както и внушителен боен арсенал от картечници, пушки, пистолети, гранати и бомби. Според обвинението Хаджиев и Петров са били ударното ядро на групировката и освен разпространението на дрога вероятно са изпълнявали и мокри поръчки. Само два месеца след техния арест зад решетките беше прибран наркобосът Димитър Желязков и още девет от членовете на бандата му. Ден по-късно към компанията се присъединиха още петима, с които броят на арестантите нарасна на 17. 12 от тях начело с Очите вече признаха, че са търгували с хероин и кокаин.

петък, 25 януари 2008 г.

бригада в САЩ

25 Януари 2008, в-к "Стандарт"

СОФИЯ. Очакваме над 10 000 български студенти да заминат на бригада в САЩ тази година. Това обяви вчера US консулът у нас Даниел Перон. Бройката на младежите, решили да припечелват зад граница през лятната ваканция, расте с всяка година. От началото на програмата Work and Travel през нея са минали над 40 хиляди българи, уточни Перон. Заради небивалия интерес тази година от американското посолство са изготвили и специален наръчник за заминаващите в САЩ български студенти. Не отказваме виза на почти никого от младежите, които са решили да отидат да работят и да печелят у нас през лятото, поясни Перон. Момичетата и момчетата трябва да учат редовно в български университет и да говорят английски на поне средно ниво. Визата J1, която се издава специално на студентите, е валидна от май до октомври и дава право на младежите да се трудят навсякъде в Съединените щати. Програмата е лятна и е направена така, че да се работи само по време на ваканцията. Ако почивате от средата на юни до средата на септември, значи само тогава ще пътувате за Щатите, отсече Перон в отговор на зачестилите от страна на ВУЗ-овете обвинения, че бъдещите висшисти зарязвали следването си заради печалбите в Америка. Университетите трябва да разрешават на студентите да изтеглят изпитите си по-рано, възроптаха присъстващите в залата младежи. Те разказаха, че след неколкомесечен гурбет отвъд океана се прибирали с поне 3-4 хиляди долара в джоба.

четвъртък, 24 януари 2008 г.

подкуп от 50 хил. лева

Netinfo.bg, 24.01.2008

Двама висши служители на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" са арестувани, заради това, че поискали подкуп, съобщиха от прокуратурата.
Това са директорът на дирекцията за усвояване на европейските фондове Любомир Лилов и неговият подчинен Иван Владимиров.
Те поискали подкуп от 50 хил. лева от гражданин, който е искал земята му - близо до магистрала "Хемус", да бъде повишена в по-горен клас, за да е подходяща за строителство, и са заловени при предването на първата вноска от него в размер на 25 хил. лева. Сигналът е подаден на 15 януари от гражданина, от когото поискали парите.

GM и Toyota: кто больше?

Компания General Motors (GM) объявила, что в 2007 году было продано 9 369 524 автомобилей, что примерно равно продажам Toyota.

В отличие от GM, представившей данные с точностью до машины, в Toyota объявили, что за 2007 год им удалось продать 9,37 млн. втомобилей.

В GM называют 2007 год вторым самым успешным годом в истории компании по уровню продаж и третим годом, когда компании удалось продать более 9 млн. машин.

По итогам прошлого года Toyota продала в России через свою официальную дилерскую сеть 145,5 тысяч автомобилей, что на 52% больше, чем в 2006 году.

Рост продаж автомобилей GM в России за то же время составил 95,2%. Объем продаж - более 258 тысяч.

BBCrussian.com

ВВП Китая побил рекорд

* Экономика Китая за 2007 год выросла на 11,4%, побив собственный рекорд 13-летней давности. Об этом говорят данные официальной статистики Китая.

* Государственное статистическое управление Китая оценило валовой внутренний продукт страны в 24,7 триллионов юаней, что соответствует 3,4 трлн. долларов по курсу на конец 2007 года.
По объему ВВП Китай, по меньшей мере, вплотную приблизился к Германии.

* BBCrussian.com

Властта крие пари

Властта крие пари под полата на жената

Депутати прехвърлят на половинките си коли, 5857 покосени от амнезия

Бодигард №1 си трае за фирмени дялове на съпругата, магистратите за хонорари
Къде крие имането си властта? Под полата на жената. Това показа проверка на Сметната палата. 195 души на високи позиции в държавата са спестили в имотните си декларации за 2006 година доходи, коли, жилища, акции и ниви. Депутати, зам.-министри, магистрати с охота показват скромни авоари на свое име и уж случайно забравят да споменат за дяловете във фирми на половинките си. Други пък си докарват допълнителни доходи на частно, но не ги показват пред данъчните, за да кръшнат от налози. В повечето от нарушенията фигурират участие в управление на фирми и дружества, както и притежаването на дялове и акции от компании.


Шефът на НСО, 19 депутати, 19 прокурори, 33 съдии, 50 кметове включва черният списък на Сметната палата. Тя е проверила 5857 лица. Сред тях има зам.-министри и зам.-кметове. Бодигард №1 ген. Димитър Димитров се опита да прикрие дяловете, които съпругата му е придобила в "Табком" ООД в Бургас. Шефът на НСО си е замълчал и за обезпечение на ипотека. Пропуснал съм, бе лаконичният коментар на ген. Димитров. Той уточни, че необявената сума е около 7000 лв. Бюджетарят на държавата зам. финансовият министър Кирил Ананиев не е посочил пред данъчните, че е получил 74 163 лв. през 2006 г. Всички пари са обявени в Националната агенция за приходи и за тях са платени данъци, няма никаква логика да ги крия, отговори Ананиев. Проблемът идвал от неясен текст в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. В него е записано, че когато няма промяна в обстоятелствата, които се декларират, може само да се изпрати писмо до палатата. Ананиев участва в едни и същи управителни органи от години. Затова само пуснал писмо до палатата, че няма промяна в декларираните обстоятелства, свързани с получаваните доходи. Подобно бе обяснението и на останалите уличени в премълчаване на имоти. Транспортната зам.-министърка Даниела Никифорова удари джакпота. Пред данъчните тя е обявила, че няма нищо за деклариране. Но Сметната палата установи, че има апартамент от 130 квадрата в София, "Фолксваген Пасат" и доходи от 14 хил. лв. Най-много червени депутати са престъпили закона. Те не са декларирали имоти, пари и коли. Независимият Станчо Тодоров е запазил в тайна, че има мерцедес, а Дончо Цончев (БСП) е пропуснал да запише в декларацията си, че се е сдобил с "Фолксваген Голф". Зам.-кметът на район "Студентски" в столицата Димитър Арнаудов е пропуснал да декларира задължение към банка, обезпечено с договорна ипотека, замяна на апартамент с друг в София, както и че е придобил право на строеж на 100 квадрата мезонет и гараж.

Законът се нарушава от пазителите му, установи Сметната палата.

Прокурорката Аделина Банкова от Ихтиман скрила продажбата на половин апартамент в София. Съдийката от Апелативния съд във Варна Виолета Минчева не е споменала, че е закупила ателие през 2006 г. Военният следовател от Плевен Даниел Йорданов забравил, че е купил дворно място от 600 кв.м заедно с масивна сграда и до нея паянтова постройка. Военният прокурор от Пловдив Дилян Пинчев е надминал себе си. Той е скрил от данъчните продажбата на право за строеж на 5 апартамента и офис в Хасково, както и доходите на половинката си в размер на 78 000 лв. и печалбата от имоти на стойност 27 хиляди лева. Прокурорът от Поморие Константин Янушев се оказа мастит имотен собственик. Той е скрил от данъчните 3 апартамента, магазин, 4 гаража и продажба на право на строеж на жилищна сграда в Бургас. Съдийката Румяна Казларова-Калъчева от Бургас не е декларирала доходи на съпруга си в размер на 55 500 лв., заработени на частно 36 хиляди лева и от наеми на имоти два бона. Шефът на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев не е отчел 15 043 лв., както и 43 331 лв. на жена му. Началник-кабинета на МРРБ Стефан Гунчев е скрил от данъчните 15 хиляди лева. Повечето от уличените признаха нарушението си, каза шефът на палатата Валери Димитров. Той уточни, че под ударите на закона засега не попадат банковите сметки на властта у нас и в чужбина.

Екип на в-к "Стандарт", ЧЕТВЪРТЪК, 24 Януари 2008
http://standartnews.com/bg/article.php?d=2008-01-24&article=219262