събота, 2 февруари 2008 г.

Световен рекорд по инфлация

Зимбабве със световен рекорд
по инфлация - 26 400 %
В момента на черния пазар зимбабвийският долар се търгува на нива 5,5 млн. за един американски, официалният курс е 1:30 000
02.02.2008, Netinfo.bg

Икономиката на Зимбабве се срива девета поредна година, а инфлацията през ноември 2007 г. е достигнала рекордните 26 471 %, което е най-високият показател в света, заяви председателят на Централната банка на страната Гедеон Гоно.

По думите му спадът на икономиката за миналата година е 6%. Темповете на увеличаване на потребителските цени се засилиха, след като президентът на Зимбабве Робърт Мугабе задължи компаниите за търговия на дребно да намалят цените, което изостри недостига на всички видове стоки - от хранителни продукти до петрол, информира агенция "Блумбърг".

Председателят на Централната банка, който се обяви против контрола върху цените, очаква инфлацията да намалее до двуцифрено или едноцифрено число през втората половина на 2008 г.

"Производството е ограничено от критичния недостиг на чужда валута, необходима за закупуването на важно оборудване, материали и техника. Ценовият контрол, въведен през юни 2007 г., причини щети на жизнеността на промишленото производство", заяви Гоно.

В момента на черния пазар зимбабвийският долар се търгува на нива 5,5 млн. за един американски долар, а в началото на октомври отношението бе само 1:400 000.

Официалният курс остава замразен от 6 септември на 30 000 зимбабвийски долара за един американски.


10 млн. зимбабвийски долара на черния пазар не стигат за два американски, фото: ЕПА/БГНЕС